Informație

Leopard de zăpadă pe cale de dispariție

Leopard de zăpadă pe cale de dispariție



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Leopard de zăpadă, aparținând categoriei Panthera, numită Panthera uncia Schreber, este o felină cu origini asiatice, provine din lanțurile muntoase din zona centrală a continentului și este destul de mare, dar nu enormă. Pericolul de dispariție la care este supus este uriaș sau cel puțin mare. În zonele în care locuiește acum, protejat, are multe pseudonime: Shan (în Ladakhi), irves (în mongolă), waawrin prraang (în pașto), bare sau barys (în kazahă), ilbirs (în kirghiză) și barfani chita (ghepard de zăpadă, în urdu).Un animal în pericol și foarte felin este și Cougar, îl cunoști? Se mai numește și puma concolor

Leopardul zăpezii: descriere

Acest felina este printre cele mai mici din categoria adulților, dar de la o zonă la alta, dimensiunile sale variază considerabil. Greutatea variază de la 27 la 55 kg, dar există bărbați care ajung la 75 kg și femele atât de subțiri încât nu ating atingerea de 25 kg. Lungimile posibile sunt, de asemenea, foarte diferite, de la 75 cm la 130 cm lungime, cu cozi de adăugat, pentru încă un metru.

Așa cum se întâmplă rar, Leopardul de zăpadă are ochi verzi sau gri, neobișnuit printre feline. Blana sa este lungă și groasă, fundalul poate fi atât de fum-cenușiu, cât și de maroniu-gălbuie, cu zone care tind spre alb situate în partea inferioară a corpului. Apoi sunt suprapuse rozete gri închis sau chiar pete negre și mai mici întotdeauna de aceeași culoare care decorează capul, picioarele și chiar coada.

Leopardul zăpezii: habitat

Pentru a găsi Leopard de zăpadă trebuie să ajungem pe platourile sau văile de mare altitudine din zonele muntoase din Asia Centrală, printre țările gazdă găsim Bhutan, China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Nepal, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. Prin altitudine mare mă refer la fâșia de deasupra liniei copacilor, între 3350 și 6700 m altitudine.

Din acest motiv, corpul leopardului de zăpadă pare conceput să reziste condițiilor de mediu și climatice pe care le găsește în aceste zone. Este ghemuit și acoperit cu un blana groasă, urechile sunt mici rotunjite special pentru a minimiza pierderile de căldură. Labe largi sunt cel mai bun mod de a distribui greutatea pe suprafețele acoperite de zăpadă și nu puteți rata una strat de blană și între vârfurile degetelor.

Conformația botului de Leopard de zăpadă, scurt, iar fruntea rotunjită, pasajele nazale mari pentru a respira, sunt morfologii potrivite pentru respirație la altitudini mari, în cele din urmă, coada lungă și flexibilă a acestei feline, pe de o parte, îl face să mențină echilibrul, pe de altă parte. servește drept pătură când doarme. Pe hartă putem vedea zonele în care trăiește de obicei leopardul zăpezii.

Snow Leopard: video

Din fericire, cu un videoclip putem vedea comportamentul Leopardii de zăpadă deoarece sunt tipuri foarte solitare, active mai presus de toate la răsărit și apus, foarte greu de găsit chiar și în zonele în care sunt răspândite. Același lucru este valabil și pentru un alt Leopard care este la fel de dificil de întâlnit și în unele zone chiar dispărute Leopard înnorat

Leopard de zăpadă: hrănire

Pentru a trăi și a menține temperatura în astfel de zone reci Leopard de zăpadă trebuie hrănit și este cu siguranță un animal carnivor. Își vânează prada și mananca de sus in jos fara a arunca nimic sau aproape, nu disprețuiește cariul sau nici măcar animalele domestice. Cu fizicul său frumos, este capabil să omoare chiar și animale de patru ori mai mari decât el, chiar dacă de obicei alege iepuri și păsări sau alte mici pradă. Printre cele mari se numără și capre și oi sălbatice, printre cei mici, marmote, rozătoare și păsări și diferite tipuri de animale domestice.

Când vânează Leopard de zăpadă captează prada cu ambuscade de sus, le ucide cu o mușcătură în gât și apoi le târăște într-un loc adăpostit devorându-le. Rare printre feline, Leopard de zăpadă mănâncă și legume, precum iarbă și crenguțe.

Leopardul zăpezii: arii protejate

Leopard de zăpadă din 1972 este în a lui Lista roșie a speciilor amenințate, ca specie pe cale de dispariție. Astăzi, pe lângă cele care supraviețuiesc libere, în natură, există 600-700 în grădini zoologice, dar să ne uităm la ariile protejate împrăștiate în jurul țărilor deja menționate, aparținând habitatului său.

Dintre acestea găsim în India Parcul Național Nanda Devi și Parcul Național Valea Florilor, atât în ​​Uttarakhand cât și Situl Patrimoniului Mondial UNESCO. În Nepal, pe de altă parte, există Parcul Național Sagarmatha, de asemenea un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, în Mongolia Leopard de zăpadă locuiește în Parcul Național Gobi Gurvansaikhan, în provincia mnôgov, în timp ce Rusia are Rezervația naturală Chakassia, situat în Republica Chakassia.

Dacă ți-a plăcut acest articol, continuă să mă urmărești și pe Twitter, Facebook, Google+, Pinterest și ... în altă parte trebuie să mă găsești!

Articole conexe care vă pot interesa:

  • Amfibieni pe cale de dispariție
  • Vulturul auriu în zbor: un videoclip spectaculos
  • Pisică marmorată
  • Girafa din Madagascar


Video: Kush jane Jexhuxh - Maxhuxhet? Shenja e madhe e Kijametit! Lutja e Isait a,s Jezusit kundra tyre (August 2022).